Title image_edited.png
 

Duality. 

“Restructuring the campus”

Campus student center.
Guide : Pinkish Shah
K.R.V.I.A, B. Arch 5th Semester, 2017
Location : Bhavan's campus, Mumbai, India.

Keywords: Student hub, heavy-light, male-female, resonance, campus restructuring.

Situated in the suburbs of Mumbai, Bhavan’s campus sits on 42 acres of land. With the city exploding around it, the campus succeeds in maintaining the sensitive environment inside. But over the years new educational institutions are adding and there is an encroachment by the informal settlements surrounding the campus. New hostels & colleges are being made but there's a lack of a central hub for the students.

 

The campus student center provides a hub for the students staying on and off campus, it also helps in the administration purposes. This student center provides centralized incubation areas, computer lab, gym, library etc. It also carves space only for the students inside this campus away from the faculty. This place provides students a place to celebrate festivals, workshops, sports, theatre etc.

 

Depends upon what triggers the building and it resonates it all over the campus by triggering different functions around the campus. Develops the future planning of the campus. The intervention deals with the different façade conditions and responds to the site accordingly. There is duality in the building like male-female : heavy-light. One being solid and one being hollow , but they still resonate with each other still being different . One building sitting heavy on the ground while the other is lighter , cutting landscapes and creating a central courtyard. There is contrasting nature of the buildings but are tied together by ramps. The landscape provides spaces for functions to spill over. 

12.1_Banni.jpg
9_model
press to zoom
8_model
press to zoom
7_model
press to zoom
6_model
press to zoom
5_model
press to zoom
2_model
press to zoom
4_model
press to zoom
3_model
press to zoom
1_model
press to zoom
1/1
1.1_Sketches.jpg
 

Duality:

Buildings as an object that don't occupy the whole site, but instead create courtyards amongst themselves and the context. The formal and informal functions are clubbed together and the design expresses this duality in light-heavy.

2.7_evo
2.7_evo

press to zoom
2.1_evo
2.1_evo

press to zoom
2.2_evo
2.2_evo

press to zoom
1/7
2.1_Site.jpg
3.2_design.jpg
3.3_section.jpg

Facade

3.1_Facade.jpg
 
Ground floor plan
Reinforcement details.
Reinforcement details.

press to zoom
Site plan
Site plan

press to zoom
Center line plan
Center line plan

press to zoom
1/13